Logo
Montessori Mobilyalar

Montessori Mobilyalar

Çocuk gelişimi üzerinde son yıllarda adını sıkça duyduğumuz montessori  felsefesinin   temelleri  1907 yılında  İtalya nın ilk kadın doktoru olan Maria Montessori nin çocuklarla yaptığı çalışmalara dayanır. Montessori nin temel amacı çocuğunuzun kendi kendine yetebilmesi ve ihtiyaçlarını kendi başına karşılayabilmesidir. Yöntem çocuğa bilgiyi dolaylı olarak öğretir, çocuklara kendi kendilerine bakabilme ve yetebilmeleri için yardım eder

Montessori eğitimi çocuk doğduğu gün ya da mümkün olduğunca erken başlar. Çocuk; içi yetişkinler tarafından doldurulacak boş bir kâse değildir Çocuğun bireyselliği  ön plandadır. Her çocuk, kendine özgü bir gelişime sahip bireysel bir kişiliktir. Öğrenme   sürecinde kritik dönemlerden geçer. İdeal öğrenme fırsatı sunan bu dönemlerin çoğu hayatta sadece bir kez yaşanır. Bu dönemlerde çocuk çevresinde gördüklerine büyük bir ilgi ve hevesle yaklaşır. Bu kritik dönemler çocuğun gelişimini etkileyen fırsatlara dönüşür. Öncelikle aileler bu kritik dönemlerde uygun şekilde davrandıklarında çocuğun gelişim sürecine büyük katkıda bulunabilirler. Çocuk farkında olmadan yeni şeyler öğrenip, yeni beceriler geliştirir. 

Bu  süreçte  çocuklarımızın  doğdukları günden itibaren bir numaralı sosyal alanları onların odalarıdır. Hayalleri ve kullanımları dikkate alınarak hazırlanacak çocuk odalarının ilerleyen dönemde gelişimleri  üzerinde  çok  büyük etkisi olacağı kuşkusuzdur.

Anne ve  babalar  çocukları  için  kişisel isteklerini  tatmin etmek  ve sadece maddi kaygıları ön planda bulundurarak mobilya almaya karar vermemelidir.  Evinizde isteklerinizi  göz önünde bulundurularak dekore edebilmeniz için yeterli alan vardır. En kıymetli varlıklarımız çocuklarımız söz konusu olduğunda çok daha fazla dikkatli olmak gerekir. Küçük  yaşlarda  iyi niyetlerle fakat bilinçsiz olarak yapılan yanlışların bedelini çocuklarımız ilerleyen yaşlarında çok daha ağır ödeyecektir. Öncelikle ilk doğdukları günden itibaren ev içerisinde çocuklarımıza ait odaları olmalıdır. Okul yaşına gelmiş olmasına rağmen hala bir çocuk anne ve babasıyla birlikte yatıyorsa çocuğunuz ilerleyen yaşlarda eksiklik ve özgüven sorunu yaşayacak ve bu çocuğunuz için yaptığınız olumlu bir fedakarlık olmayacaktır. Gelişim sürecinde ona olan sevginizi  gösterebileceğiniz  başka fırsatlar mutlaka olacaktır.

Çocuğunuza mobilya seçerken dikkat edeceğiniz önceliğiniz kalite, sağlık  ve güvenlik sistemleri  olmalıdır. Çocuklarınız odalarını ve eşyalarını kullanırken sizin kadar özenli ve dikkatli olmayacaktır. Montessori ye uygun hazırlanacak çocuk odasında mobilyaların çocuk tarafından rahatlıkla ulaşılabilir ve ebeveynlerden bağımsız olarak kullanılabilir olması çok büyük önem taşımaktadır. Çocukların erişebileceği şekilde tasarlanan dolaplarla çocuk eşyalarını kendisi yerleştirebilir ihtiyacı olanlara rahatlıkla ulaşabilir. Yer yataklarında çocuk rahatlıkla yatağına kendisi girebilir, düşme korkusu yaşanmaz ve yatağını kendisi toplayabilir. Kimseye ihtiyacı olmadan kendi kendine yapabildiğini görmek mutlu bir çocukluk geçirmesini sağlar.

İster tek çocuk olsun isterse kardeşi olsun odanın ölçülerine göre çocuk odalarına yerleştireceğiniz  ev , araba  görsellerindeki   merdivenle çıkabileceği, kaydırakla inebileceği arkadaşlarıyla birlikte oyun ve etkinlik alanı olarak kullanabileceği  ranza tasarımlarında  çocuklar hayal güçleri  kadar sınırsız oyunlar üretip vakit geçirmekten keyif alacaktır.

Onların erişebileceği yükseklikte odalarına yerleştirilen kitaplıklar okuma alışkanlığı kazanmalarında çok etkili olacaktır. Hayal dünyalarına özel figürlerle hazırlanacak masa,  sandalye ve  çalışma  alanları  resim yapma, yazı yazma ve çalışma alışkanlığı kazandırmakta faydalı olacaktır.  Oyuncaklarını  koyabileceği depolama alanları düzen alışkanlığı kazandıracaktır. Odasında kullanacağı mobilyalara eklenecek küçük detaylarda kitaplarını, oyuncaklarını koyabileceği, çiçek yetiştirebileceği alanlar yaratılabilmelidir. Alacağı görevler sorumluluk duygusunun gelişmesinde etkin rol oynayacaktır.

Geleceğimizin teminatı  özgüveni yüksek, hayal gücü sınırsız, becerileri gelişmiş, üretken, kendisine ve çevresine duyarlı çocuklar yetiştirebilmemiz için  anne babalar, eğitimciler  kadar ,  onların hayatlarına dokunabildiğimiz her alanda bizlere düşen sorumluluğun farkında olarak katkıda bulunabilmek daima en büyük hedefimiz olacaktır.

Sevgilerimle;

Pervin Katana

Moremo Bebek ve Çocuk Odaları

Bunlara da göz at