Logo
Çocuk Gelişiminde Odasının Önemi

Çocuk Gelişiminde Odasının Önemi

Kızdığımız zaman çabuk odana git!

Odana gidip yaptıklarını düşün!

Odası dağınık olduğu zaman çabuk odanı topla. Toplamadan çıkma!

Çocuğum odanda oynasana!

Televizyon, bilgisayar yok hemen odana gidip uyuyorsun!

Bebeklikten itibaren bu sözlerle odasına gönderdiğimiz çocuğun cezalandırma köşesi olarak gördüğü odasında keyifle vakit geçirmesini ,  ders çalışırken  mutlu olmasını, rahatlıkla uykuya dalmasını beklemek haksızlık olacaktır. 

Çocuk için odası çok önemlidir.  Sadece cezalandırma , düşünme, sakinleşme için odasına göndermeyin. Birlikte odasında aktiviteler yapın. Kitap okuyun. Müzik dinleyin. Evcilik oynayın. Araba yarışı yapın. Onun odasına misafir olun.

Günümüz çocukları bizim çocukluğumuzdan çok farklı yetişiyorlar. Daha şanslı mı ya da şanssız mı oldukları üzerine çok konuşulabilecek bir konudur. Ama gerçek olan günümüz çocukları sokak arkadaşlığının tadına varamayacaklar.. Sokaklarda özgürce top oynayıp, saklambaç oynayamamaktadır. İp atlayıp, bisiklete binememektedir. Pek çok etkenden dolayı çocuklarımızı site içerisindeki komşuluktan bi haber yaşam tarzımızda 10-15 m2 odalarına yerleştirmekteyiz . Bu alanları da aileler maalesef depo alanı olarak görmekte. 

Ne kadar fazla eşya koyabilirim.

Dolabı çok büyük olsun fazla eşyalarımızı koyalım. 

Karyola altında ilave yatak olsun misafir gelince orada yatabilsin

Benzeri isteklerle çocuk için değil aslında kendimiz için çocuk odası yapma alışkanlığı maalesef ailelerde çok yaygındır.

Oysa ki ;çocuklarımız dolabını kendisi yerleştirebilse, eşyalarını yardıma ihtiyacı olmadan alıp kullanabilse, yatağına kendisi girip yatabilse, kitaplığından kitaplarını kolayca alabilse, boyuna uygun çalışma masasında boyama yapabilse, oyuncaklarına rahatlıkla ulaşabilse bunları tek başına yapabildiğini gören çocuk o zaman gerçek anlamda özgüven sahibi olur. Odasını cezalandırma alanı olarak değil yalnızken ya da ailesiyle birlikte keyifle vakit geçirebileceği aktivite alanı olarak görür. Odasına onun zevkine göre yerleştireceğiniz objeler hayal dünyalarının çok daha zenginleşmesini sağlar.

Bu şekilde bir çocukluk geçiren birey kesinlikle ilerleyen dönemlerinde çok daha başarılı, çok daha ne istediğinden emin olacaktır.

Doğru olan önce çocuğunuzu tanıyıp, onun hoşlandığı şeyleri çok iyi tespit edip, kendi başına rahatlıkla kullanabileceği; kaliteli, sağlıklı ve güvenli bir çocuk odası hazırlamaktır.

Siz evinizin diğer alanlarını istediğiniz şekilde , kendi zevkinize uygun, istediğiniz kalitedeki malzeme kullanılmış mobilyalarla gönlünüzce dekore edin. Ama lütfen çocuklarınız için hazırladığınız odalarında önce çocuğunuzu düşünün…

Çocuğunuz mutluluğu kendinde, odasında ve ailesinde bulsun…  

Sevgilerimle… 

Bunlara da göz at