Bebek ve Çocuk Mobilyalarında Kullanılan Boyalar Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerimiz için mobilya alırken onların odasının en mükemmel olması için uğraşırız. Bebeğimizi Hazırladığımız odasında hayal eder onunla geçireceğimiz mutlu günleri düşünerek daha da mutlu oluruz.
Unutmamamız gereken nokta bebekler çok küçük ve çok savunmasız. Onlar için kendimizce iyi bir şey yapmaya çalışırken ,sadece estetik düşüncesiyle bilinçli ya da bilinçsizce yapacağımız hataların bedelini daha sonraki dönemde ödemek çok ağır olacaktır.
Vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu odalarında geçiren bebek ve çocukların, kullandıkları mobilyalarda tercih edilen sertifikasız boyalar sağlık konusunda büyük riskler içermekte...
Son yıllarda özellikle internetin hayatımıza girmesinden sonra anne babalar daha bilinçli ve daha çok araştırıyor. Genelde boya söz konusu olduğunda kulağımızın aşina olduğu kurşunsuz boya terimi kullanılıyor. Bunu bilen bazı üretici ve satıcılarda maalesef sadece ticari kaygılarla insanlara mobilyaların kurşunsuz boya ile kullanıldığını söylüyorlar ama ellerinde bunları kanıtlayacak hiçbir belge ya da sertifika yok.Kendileri de çocuklar için uygun olmayan sertifikasız boyalar kullanmanın çocuklara nasıl zarar verebileceğiniş bilmiyorlar.
Ben her zaman savunduğum gibi yine tekrar ediyorum bazı meslekler sadece maddi kaygı ile yapılamaz. Doktorluk gibi.. Öğretmenlik gibi..Çocuk mobilyası da böyledir. Çocuğun bir numaralı sosyal alanı odası onun gelişiminde çok çok önemli. Öncelikle sağlık ve güvenlik kısmı önemli. Ondan sonrasında hayal dünyaları ve kişişel gelişimi için önemli. O yüzden lütfen çocuklarımız için sadece estetik ve maddi kaygılarla oda hazırlamayalım.Önceliğimiz sağlık olsun..
Bilinenin aksine boyalar sadece kurşun değil kurşun benzeri pek çok ağır metal içerir. Kurşun sadece bunlardan birisidir. Mobilyalarda kullanılan boyalar EN 71-3 standardına sahip olmalıdır.
Boyalarda EN 71-3 Standardı
Bu standarda sahip boyalar, antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, krom, kurşun, civa ve selenyum gibi vücuda girdikten sonra atılması zor olan, ağır metalleri sınırlar.
Ağır metaller, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmekle beraber, çevreye de ciddi zararlar veriyor; kanser, kısırlık, hafıza kaybı, çocuklarda gelişme problemleri gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Çocuklarımızın sağlığına önem veriyorsak sadece bebek ve çocuk odası değil, evinizdeki tüm mobilyalarda, EN 71-3 standardına uygun boyaların kullanılmış olmasına dikkat edin. Bu boya sayesinde mobilyalarımızı, uzun süre sararmadan ve koku yapmadan kullanabiliriz. Günlük yaşamda, evimizdeki ve iş yerimizdeki mobilyalarla ile iç içe yaşıyoruz ve farkında olmadan, boyadan kaynaklanan tehlikelere maruz kalıyoruz.
Çocuk odası mobilyası ışığı yansıtacağından parlak olmamalıdır.
Mobilyalarda kullanılan renklerde çocuğun psikolojik sağlığı açısından önemlidir.Çocuk odalarında parlak ve canlı renkler kullanılmamalıdır.Mobilya renkleri çocuğu rahatlatacak soft renkler olmalıdır. .Çocuğun odası kullanılacak objelerle renklendirilmelidir.